GENERATOR DYMU DO WĘDZARNI ZADYMIARKA WYTWORNICA DYMIARKA WĘDZARNIA
Podana powyżej cena zawiara 23% VAT.
Wystawiamy FV
Płatności są obsługiwane za pomocą serwisu PayNow. Oferujemy również płatność u kuriera (pobranie)
.png)
Paczkomaty od 13 zł, Kurier od 17 zł
Produkt objęty 12 miesięczną gwarancją. Możliwość zwrotu nieużywanego produktu w ciągu 14 dni.
Generator dymu do wędzarni KD4125
KD4125 to profesjonalny generator dymu, który pozwala uzyskać autentyczny smak i aromat wędzonych potraw. Urządzenie idealnie sprawdzi się zarówno w domowej, jak i profesjonalnej wędzarni, zapewniając długotrwały i równomierny dym.
Dane techniczne:
⚙️ Model: KD4125
⚙️ Zasilanie: 230V / 50Hz
⚙️ Materiał: stal nierdzewna
⚙️ Pobór mocy: 4W
⚙️ Regulacja przepłwu powietrza: do 3,5l
⚙️ Klasa wodoszczelności: IPX4
⚙️ Średnica komina: 87 mm
⚙️ Wysokość komina 300 mm
⚙️ Temperatura pracy -5℃ - (+45℃)


- Starannie zaprojektowana i opatentowana struktura umożliwiła złączenie kompaktowych rozmiarów urządzenia generującego dym z wyjątkową wydajnością przy minimalnym zużyciu zrębków. Dodatkowo, istnieje możliwość regulacji ilości wytworzonego dymu za pomocą zintegrowanej pompki, co pozwala dostosować proces do wymagań oraz pojemności komory wędzarniczej.
- Konstrukcja generatora dymu oparta jest na solidnej stali nierdzewnej o doskonałej jakości, co umożliwia jego stosowanie przy różnorodnych warunkach atmosferycznych.
- W obudowie (znajdującej się w cylindrycznym pojemniku) zastosowano drewniane wieczko, które sprzyja optymalnemu przepływowi dymu, a także chroni zrębki przed wilgocią podczas procesu wyżarzania, zapobiegając na przykład skraplaniu się deszczu.
- Do podłączenia pompy do dyszy generującej dym służy elastyczny wężyk o długości 4 metrów, który można dostosować do potrzeb, umożliwiając łączenie tych elementów.
- Pełne naładowanie generatora umożliwia ciągłe dostarczanie dymu do wędzarni przez około 3-4 godziny, bez konieczności dokładania nowych zrębków.
- Przy wykorzystaniu generatora można stosować zrębki o różnych granulacjach, jednak zaleca się zastosowanie tych o rozmiarze 8-12 mm, aby osiągnąć najlepsze rezultaty wewnętrznego zadymiania wędzarni.
- Nowatorska dysza generatora dymu jest krótsza niż w tradycyjnych modelach i posiada dwustronne nachylenie. To umożliwia lepszy przepływ dymu do wędzarni oraz chroni dyszę przed ewentualnym zablokowaniem się zrębkami.
- Dysza jest wprowadzana do wędzarni pod odpowiednim kątem, zwiększającym przepływ dymu z rozgrzanych zrębków.
- Dysza przechodzi jedynie przez część komory spalania zrębków, co pozwala na skuteczne pobieranie dymu, jednocześnie chroniąc ją przed zablokowaniem w trakcie procesu wyżarzania.
- Używanie wydajnej pompy umieszczonej na wydłużonej podstawie generuje drgania przenoszone na korpus komory zasypowej, co poprawia równomierne osypywanie się zrębków podczas wyżarzania i zwiększa efektywność procesu wędzenia.
- Precyzyjne ustawienie ilości produkowanego dymu pozwala na uniknięcie nadmiernego zakwaszenia produktów. Pompa jest podłączona poprzez wężyk do specjalnej, zintegrowanej rurki, przez którą jest dostarczane powietrze.
- Rurka pełni również funkcję konstrukcyjną - wchodzi w odpowiednie wycięcie w podstawie, zapewniając idealne ustawienie dyszy względem wędzarni i korpusu generatora.
- Urządzenie można łatwo rozłożyć i oczyścić, bez konieczności odkręcania podstawy od wędzarni i bez konieczności użycia narzędzi. Wystarczy usunąć dyszę z korpusu generatora, obrócić korpus zasypowy i oddzielić go od podstawy za pomocą zaczepów i otworów pasujących do nich. Ta koncepcja zapewnia szczelność i stabilność korpusu w podstawie. Dolne otwory w korpusie generatora ułatwiają rozpalanie zrębków i zapewniają odpowiedni przepływ powietrza.
Metody wędzenia
- wędzenie na zimno
- wędzenie na ciepło/gorąco
- wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ)


Wędzenie zimne
Odbywa się ono w temperaturze od 8 do 25ºC i powoduje najsilniejsze schnięcie wędzonek, wymaga również dużo czasu. Powinno być ono przeprowadzane z przerwami, w kilku fazach. Pierwsza faza wędzenia trwa zwykle5-12 godzin. Między fazami następuje wietrzenie (ok. 5 godzin), mające na celu doprowadzenie świeżego powietrza. Powoduje to dodatkowe obsuszanie wędzonek, a także tworzenie się odpowiedniego aromatu. W zależności od produktu cały proces wędzenia na zimno składa się z 3 – 5 faz. Metodę tą stosuje się do wędzenia kiełbas surowych i wyrobów surowych po peklowaniu (głównie na sucho). Wyroby przygotowywane w ten sposób są trwałe, smaczne i nadają się do długoterminowego przechowywania. Należy przy tym pamiętać, aby odbywało się to w chłodnym, zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Produkty nie powinny stykać się ze sobą, należy je również chronić przed kurzem i światłem.
Wędzenie ciepłe
Tym sposobem wędzi się przede wszystkim wyroby parzone i gotowane. Jest to wędzenie w temperaturze od 24 do 60ºC. Przeprowadza się je bez przerw przez ok. 24 godziny, dlatego w pomieszczeniu wędzarniczym temperatura musi być podtrzymywana przez dodatkowe źródło ogrzewania (np.: elektryczne). Sam proces spalania materiału drzewnego nie wystarcza do zachowania odpowiednich warunków termicznych.
Pompka elektryczna z dwoma kanałami i zwiększoną wydajnością
Pompkę można zastosować również w akwarystyce. Idealnie nadaje się do napowietrzania akwariów wodnych.


Specyficzne kody
Pełne informacje dotyczące warunków i bezpieczeństwa użytkowania produktu znajdują się w dokumentacji dostarczonej z produktem lub na stronie producenta. Przed rozpoczęciem użytkowania produktu należy koniecznie zapoznać się z przedmiotową dokumentacją.