GENERATOR DYMU DO WĘDZARNI ZADYMIARKA WYTWORNICA DYMIARKA WĘDZARNIA


113,00 zł
Brutto Dostawa w ciągu 2 dni roboczych

Podana powyżej cena zawiara 23% VAT.
Wystawiamy FV




Ilość
Wysyłka jutro

  Polityka bezpieczeństwa

Płatności są obsługiwane za pomocą serwisu PayNow. Oferujemy również płatność u kuriera (pobranie)

  Dostawa

Paczkomaty od 13 zł, Kurier od 17 zł

  Gwarancja i zwroty

Produkt objęty 12 miesięczną gwarancją. Możliwość zwrotu nieużywanego produktu w ciągu 14 dni.

Generator dymu do wędzarni KD4125

KD4125 to profesjonalny generator dymu, który pozwala uzyskać autentyczny smak i aromat wędzonych potraw. Urządzenie idealnie sprawdzi się zarówno w domowej, jak i profesjonalnej wędzarni, zapewniając długotrwały i równomierny dym.

Dane techniczne:

⚙️ Model: KD4125

⚙️ Zasilanie: 230V / 50Hz

⚙️ Materiał: stal nierdzewna

⚙️ Pobór mocy: 4W

⚙️ Regulacja przepłwu powietrza: do 3,5l

⚙️ Klasa wodoszczelności: IPX4

⚙️ Średnica komina: 87 mm

⚙️ Wysokość komina 300 mm

⚙️ Temperatura pracy -5℃ - (+45℃)

9c02b2a5a2b4b13a71aa867c3ed4341d.jpg
61bc427a30861e21561b47829028a3bd.jpg
  • Starannie zaprojektowana i opatentowana struktura umożliwiła złączenie kompaktowych rozmiarów urządzenia generującego dym z wyjątkową wydajnością przy minimalnym zużyciu zrębków. Dodatkowo, istnieje możliwość regulacji ilości wytworzonego dymu za pomocą zintegrowanej pompki, co pozwala dostosować proces do wymagań oraz pojemności komory wędzarniczej.
  • Konstrukcja generatora dymu oparta jest na solidnej stali nierdzewnej o doskonałej jakości, co umożliwia jego stosowanie przy różnorodnych warunkach atmosferycznych.
  • W obudowie (znajdującej się w cylindrycznym pojemniku) zastosowano drewniane wieczko, które sprzyja optymalnemu przepływowi dymu, a także chroni zrębki przed wilgocią podczas procesu wyżarzania, zapobiegając na przykład skraplaniu się deszczu.
  • Do podłączenia pompy do dyszy generującej dym służy elastyczny wężyk o długości 4 metrów, który można dostosować do potrzeb, umożliwiając łączenie tych elementów.
  • Pełne naładowanie generatora umożliwia ciągłe dostarczanie dymu do wędzarni przez około 3-4 godziny, bez konieczności dokładania nowych zrębków.
  • Przy wykorzystaniu generatora można stosować zrębki o różnych granulacjach, jednak zaleca się zastosowanie tych o rozmiarze 8-12 mm, aby osiągnąć najlepsze rezultaty wewnętrznego zadymiania wędzarni.
  • Nowatorska dysza generatora dymu jest krótsza niż w tradycyjnych modelach i posiada dwustronne nachylenie. To umożliwia lepszy przepływ dymu do wędzarni oraz chroni dyszę przed ewentualnym zablokowaniem się zrębkami.
  • Dysza jest wprowadzana do wędzarni pod odpowiednim kątem, zwiększającym przepływ dymu z rozgrzanych zrębków.
  • Dysza przechodzi jedynie przez część komory spalania zrębków, co pozwala na skuteczne pobieranie dymu, jednocześnie chroniąc ją przed zablokowaniem w trakcie procesu wyżarzania.
  • Używanie wydajnej pompy umieszczonej na wydłużonej podstawie generuje drgania przenoszone na korpus komory zasypowej, co poprawia równomierne osypywanie się zrębków podczas wyżarzania i zwiększa efektywność procesu wędzenia.
  • Precyzyjne ustawienie ilości produkowanego dymu pozwala na uniknięcie nadmiernego zakwaszenia produktów. Pompa jest podłączona poprzez wężyk do specjalnej, zintegrowanej rurki, przez którą jest dostarczane powietrze.
  • Rurka pełni również funkcję konstrukcyjną - wchodzi w odpowiednie wycięcie w podstawie, zapewniając idealne ustawienie dyszy względem wędzarni i korpusu generatora.
  • Urządzenie można łatwo rozłożyć i oczyścić, bez konieczności odkręcania podstawy od wędzarni i bez konieczności użycia narzędzi. Wystarczy usunąć dyszę z korpusu generatora, obrócić korpus zasypowy i oddzielić go od podstawy za pomocą zaczepów i otworów pasujących do nich. Ta koncepcja zapewnia szczelność i stabilność korpusu w podstawie. Dolne otwory w korpusie generatora ułatwiają rozpalanie zrębków i zapewniają odpowiedni przepływ powietrza.

Metody wędzenia

  • wędzenie na zimno
  • wędzenie na ciepło/gorąco
  • wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ)
c67576f6e27a0470190b25e4ab11755a.jpg
9c02b2a5a2b4b13a71aa867c3ed4341d.jpg

Wędzenie zimne

Odbywa się ono w temperaturze od 8 do 25ºC i powoduje  najsilniejsze schnięcie wędzonek, wymaga również dużo czasu. Powinno być ono przeprowadzane z przerwami, w kilku fazach. Pierwsza faza wędzenia trwa zwykle5-12 godzin. Między fazami następuje wietrzenie (ok. 5 godzin), mające na celu doprowadzenie świeżego powietrza. Powoduje to dodatkowe obsuszanie wędzonek, a także tworzenie się odpowiedniego aromatu. W zależności od produktu cały proces wędzenia na zimno składa się z 3 – 5 faz. Metodę tą stosuje się do wędzenia kiełbas surowych i wyrobów surowych po peklowaniu (głównie na sucho). Wyroby przygotowywane w ten sposób są trwałe, smaczne i nadają się do długoterminowego przechowywania. Należy przy tym pamiętać, aby odbywało się to w chłodnym, zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Produkty nie powinny stykać się ze sobą, należy je również chronić przed kurzem i światłem.

Wędzenie ciepłe

Tym sposobem wędzi się przede wszystkim wyroby parzone i gotowane. Jest to wędzenie w temperaturze od 24 do 60ºC. Przeprowadza się je bez przerw przez ok. 24 godziny, dlatego w pomieszczeniu wędzarniczym temperatura musi być podtrzymywana przez dodatkowe źródło ogrzewania (np.: elektryczne). Sam proces spalania materiału drzewnego nie wystarcza do zachowania odpowiednich warunków termicznych.

Pompka elektryczna z dwoma kanałami i zwiększoną wydajnością

Pompkę można zastosować również w akwarystyce. Idealnie nadaje się do napowietrzania akwariów wodnych.

4ecff17779afd4a3e40a456772593a73.jpg
2073ba832d0f44b2811ec0c883c170bd.jpg
KD4125
200 Przedmioty

Specyficzne kody

Informacje o zagrożeniach
Pełne informacje dotyczące warunków i bezpieczeństwa użytkowania produktu znajdują się w dokumentacji dostarczonej z produktem lub na stronie producenta. Przed rozpoczęciem użytkowania produktu należy koniecznie zapoznać się z przedmiotową dokumentacją.